Expansiesystemen

Expansie-systemen

Expansieautomaten met compressor

MKU & MKS

De volledig microprocessor gestuurde besturingseenheid van de MKU & MKS expansie-automaten kennen een aantal vrij programmeerbare werkgegevens. Kenmerkend voor de MKU & MKS zijn ook de zeer hoge betrouwbaarheid en robuustheid.

Door de vele uitvoeringsvarianten en optionele mogelijkheden vinden ze een brede toepassing in talloze verschillende installaties. De compressoren zijn olie- en onderhoudsvrij. De MKU / MKS compressor expansie-automaten nemen het expansiewater van de installatie op. Ook houden ze de ingestelde systeemdruk constant binnen nauwe grenzen. Water en perslucht zijn van elkaar gescheiden door een verwisselbaar membraan uit hoogwaardig butylrubber, dat zich kenmerkt door een hoge diffusiedichtheid (= lage gaspermeabiliteit). Geproduceerd in overeenstemming met de Richtlijn Drukapparatuur 2014/68/EU en machinerichtlijn 2006/42/EG.

MK

De MK volgvaten, voor het eenvoudig vergroten van de expansieopvang, zijn niet voorzien van een besturing en compressor. Het te koppelen vat moet gelijk zijn aan het basisvat en wordt luchtzijdig verbonden middels een drukslang. Snelaanslutingen zijn voorbereid.

De MK koppelvaten nemen het expansiewater van de installatie op. Water en perslucht zijn van elkaar gescheiden door een verwisselbaar membraan uit hoogwaardig butylrubber, dat zich kenmerkt door een hoge difusiedichtheid (= lage gaspermeabiliteit). Geproduceerd in overeenstemming met de Richtlijn Drukapparatuur 2014/68/EU en machinerichtlijn 2006/42/EG.

Expansieautomaten met pomp

EcoFlex PLE Pro

De Sotex EcoFlex PLE Pro expansieautomaat is een bijzonder investeringsvriendelijk expansiesysteem, overal inzetbaar en vooral ideaal voor export projecten. Dit systeem is drukloos, niet onderhevig aan speciale keur zoals ASME en PED, optioneel leverbaar voor projecten met speciale aansluitspanning.

De SOTEX EcoFlex PLE Pro geeft de inhoudsmeting en de systeemdrukmeting duidelijk en doeltreffend weer op een 7 inch kleurenscherm. De metingen worden uitgevoerd door de meegeleverde 4-20 mA druksensoren in plaats van analoge meettechniek van de standaard versie. Een ander belangrijke functionaliteit welke alleen beschikbaar is bij de PLE Pro is de bijvulmodus. Hiermee kunt u het systeem automatisch bijvullen, waarbij gebruik wordt gemaakt van de software in de PLE Pro. Wordt het waterniveau in het expansievat te laag, dan zal een potentiaalvrij signaal worden gegeven welke u verder kunt gebruiken om een pomp of klep aan te sturen. Uiteraard wordt dit signaal weer verbroken zodra het ingestelde wensniveau is bereikt. Met daaraan gekoppeld een maximum bijvultijd.

EcoFlex PLV

De Sotex EcoFlex PLV volgvaten maken een eenvoudige vergroting van het expansievolume mogelijk zonder direct een extra besturingseenheid toe te passen.

Het kan echter wel zo zijn dat de pompcapaciteit van de automaat dient te worden aangepast. Voor meer advies over de mogelijkheden kunt u contact opnemen met onze afdeling verkoop.

EcoFlex PLC

De Sotex EcoFlex PLC expansieset is een combinatie van een PLE expansieautomaat en één of meerdere PLV volgvaten.

Membraan Expansievaten

Membraan-expansievaten

De membraan expansievaten zijn in het bijzonder geschikt voor gebruik in c.v.- en koelinstallaties volgens EN12828. Ze voldoen ruimschoots aan de Europese richtlijnen en zijn voorzien van CE markering. Ons leveringsprogramma biedt membraan expansievaten met een inhoud van 100 tot en met 1.000 liter, leverbaar in twee drukklassen, 6 en 10 bar.

Membraan-expansievaten type M

De type ‘M’ met verwisselbaar butylrubber membraan biedt bijzondere voordelen in installaties met grote verschillen tussen de statische druk en de insteldruk van het veiligheidsventiel. Het uitgekiende ontwerp geeft een hoog nuttig effect waardoor er optimaal gebruik wordt gemaakt van de inhoud van het vat.

Voorschakelvaten (koelvaten)

VSV & VB

Voorschakelvaten zijn bedoeld voor het afkoelen van het expansiewater, alvorens dit in het expansievat of de expansieautomaten komt. Een voorschakelvat is noodzakelijk als het expansiewater een hogere temperatuur heeft dan 70°C. Verkrijgbaar van 200 tot en met 2.000 liter, drukklasse 6 of 10 bar.

Stikstof Expansiesystemen

Nitromat Pro VP

Het Sotex Nitromat Pro VP stikstof expansiesysteem bestaat globaal uit een Nitromat Pro stikstofgenerator, een compressor en een stikstof opslagvat. Met een SOTEX stikstof expansiesysteem bent u altijd verzekerd van zuivere stikstof om uw verticale warmte- / koude opslagtank te beschermen.

De Nitromat Pro VP serie zijn zeer betrouwbare stikstofgeneratoren, energiezuinig en leveren een zuiverheid van 99% stikstof of meer. De Nitromat Pro VP is de standaard versie in het leveringsprogramma, voorzien van zeer betrouwbare componenten van wereldmerken, een effectieve persluchtbehandeling, olie-/waterafscheider en Siemens PLC besturing. De Sotex Nitromat Pro VP stikstofgeneratoren worden gebouwd conform de Europese CE PED richtlijn, uitgevoerd volgens UL/CSA richtlijn en hebben een EAC CU TR certificaat. Het Sotex VP stikstof systeem worden toegepast op verticale opslagtanks, waarbij de standaard uitvoering één tank kan voorzien van een stikstofdeken (druk in mbar).

Een intelligente en gebruiksvriendelijke Siemens besturing regelt de drukhuishouding van het stikstofkussen in de warmteopslagtank en bewaakt de waterinhoud. Zo kunt u vertrouwen op een optimale beveiliging en bescherming van de tank en verwarmingsinstallatie.
De SOTEX stikstof expansiesystemen beschermen zeer succesvol kostbare warmteopslagtanks overal ter wereld. Er zijn ook SOTEX stikstof expansiesystemen voor het gebruik op horizontale warmteopslagtanks met behulp van speciale buffervaten voor de expansieopvang en uiteraard worden de SOTEX stikstof systemen zeer succesvol ingezet in meer en meer Geothermische projecten. Optioneel zijn communicatiemodules zoals Modbus, Profinet en Profibus en/of een extranet en internet mogelijk.

De nieuwe SOTEX Nitromat Pro stikstofgeneratoren voorziet u van gewenste informatie zoals de druk in de buffertank, inhoud in procenten én centimeters en ook de druk in het stikstof voorraadvat, alles duidelijk weergegeven op een 7″ multi colored touchscreen. Uiteraard kunnen wij de gewenste informatie aanbieden voor toepassing op uw systeem, denk hierbij aan communicatiemodules zoals Modbus, Profinet en Profibus. Aansluiting op een extranet en internet zijn uiteraard ook mogelijk.

Het meest uniek aan de Nitromat Pro is de ‘Easy Commisioning’ hulp. Zodra u de installatie voor het eerst opstart wordt u via het grote scherm stap voor stap geholpen bij de inbedrijfstelling middels duidelijke aanwijzingen, vragen en voorbeeld foto’s.

SOTEX stikstof expansiesysteem compleet

Nitromat Pro HP

De werking van de HP versie is gelijk aan de VP serie, maar werken met een werkdruk van 1 tot 2 bar (optioneel te wijzigen) waardoor er sprake is van een druk houdend systeem. Deze stikstof expansieautomaten worden meestal toegepast op PED goedgekeurde buffertanks welke ingezet worden als expansieopvang. Bij voorbeeld bij systemen met hoge mediumtemperaturen (> 120 ⁰C.) is dit een ideaal systeem ten opzichte van reguliere expansieautomaten.

Toebehoren voor Stikstof Expansiesystemen

Sotex: Expansiesystemen